نردبان ارزش در بازاریابی: آیا تیم بازاریابی کار می کند؟

این نوشته را در پاسخ به مصاحبه گونه ای برای یک مجله مدیریتی نوشته ام:

نردبان ارزش در بازاریابی

*** نردبان ارزش در فعالیت­ های بازاریابی ***

پیش از طرح بخث نردبان ارزش در بازاریابی، به یک ابهام مدیریتی اشاره کنیم:
بارها پیش آمده که در جلسات مشاوره با مدیران کسب ­و کارهای مختلف، شنونده ­ی گلایه ­های مدیران از کارکنان بوده ­ام. بسیاری از مدیرانی که برای تعریف وضعیت کسب­ و کارشان سر گفتگو را باز می ­کنند، خود را از پرسنل جدا می ­بینند و ناکامی در دستیابی به اهداف را ناشی از غفلت یا تقصیر کارکنان می ­پندارند.

برای مثال مدیرعامل یک شرکت فعال در صنایع غذایی، ادعا می ­کرد که نمی ­داند تیم بازاریابی واقعا در مسیر درست کار می ­کند یا نه. او فکر می ­کرد به این دلیل که در دانش بازاریابی عمیق نشده است، نمی ­تواند به درستی کارکنان واحد بازاریابی را ارزیابی کند. برایش عذاب ­آور بود که نمی­ توانست از همسویی تلاش ­های بازاریابی با سایر واحدهای سازمانی مطمئن شود.

آیا تیم بازاریابی در شرکت شما به طرف درستی حرکت می­ کند؟ اساسا برای یک مدیرعامل با دانش تخصصی غیر از بازاریابی، چه معیاری وجود دارد که مطمئن شود تیم بازاریابی مستحق دریافت حقوق و پاداش است، یا برای این تیم باید برنامه­ های تغییر و اصلاح در نظر گرفته شود؟ فعلا از تنبیه و تهدید حرف نمی­ زنیم، چون قبل از تغییر و اصلاح، مجالی برای تنبیه در سازمان وجود ندارد!

فارغ از این­که کیفیت فعالیت­ های بازاریابی چگونه است، این سوال وجود دارد که آیا فعالیت­ های بازاریابی به معنای واقعی در حال انجام هستند؟

 

برای پاسخ به این پرسش، یک نردبان را در نظر بگیرید؛ دو خط موازی که در برخی نقاط به واسطه­ ی خطوط اتصال دیگر، به هم متصل می­ شوند. این دو خط موازی، وظایف اصلی یک تیم بازاریابی را تشکیل می­ دهند:

1- شناخت نیازهای مشتری
2- تلاش برای پاسخ­گویی بهتر این نیازها

این دو پایه­ ی نردبان ارزش، به موازات هم می­ توانند شرکت را تا انتها به بالا هدایت کنند. تا جایی که مشتری زندگی می­ کند، نیاز و پاسخ به نیاز، قابل تعریف و توسعه است.

پله های این نردبان ارزش، فعالیت ­های اجرایی واحد بازاریابی است. به اندازه ­ای که تیم بازاریابی بتواند بین نیازهای شناخته شده در جامعه، و تلاش سازمان در پاسخ­گویی به نیازها ارتباط موثرتری برقرار کند، تعداد این پله ­های نردبان بیشتر است. به مانند هر نردبان قابل تصور، پله­ های بیشتر، یعنی فاصله­ های کوتاه ­تر برای گام برداشتن. یعنی بهبود محصول به صورت تدریجی که برای سازمان هزینه ­ی کمتری در پی دارد. یعنی اثربخشی تیم بازاریابی برای ایده ­پردازی ­های قابل فهم برای مشتریان.

 

این مثال را بارها برای مدیران ارشد سازمان ­های دولتی و شرکت ­های خصوصی مطرح کرده ­ام تا به این بهانه از آن ­ها بخواهم خود را از این وظیفه ­ی کلان، بیگانه و بی­مسئولیت احساس نکنند. مدیران ارشد باید بتوانند در گزارش­ های دریافتی از تیم ­های بازاریابی، ارتباط بین فعالیت ­ها را در این نردبان ارزش درک کنند. به بیان دیگر، یک مدیر زمانی می­ تواند از فعالیت تیم بازاریابی اطمینان حاصل کند که برایش قابل درک باشد که صرف بودجه و زمان برای یک فعالیت خاص، در کجای این نردبان ارزش قرار دارد:

فعالیت های بازاریابی در مسیر شناخت نیازهای مشتری است؟
آیا یک تلاش هماهنگ برای پاسخ­گویی به نیازی است که قبلا شناسایی شده؟
یا فعالیتی است که این دو مهم را به هم وصل می ­کند؟

نردبان ارزش در بازاریابی

هرچقدر هم که مدیر گرفتاری باشید، باز هم این مهم بر عهده شماست که مطمئن شوید تیم بازاریابی در جهت درست فعالیت می­ کند. این مهم را از شما می­ توان انتظار داشت؛ چه دانش­ آموخته ­ی دوره­ های مدیریت بازاریابی باشید، چه نباشید!

نوید ملایی

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *